ALMERE – Over een aantal jaar is Almere de vijfde stad van Nederland maar de stad ontbeert een herkenbare publiekstrekker. Dat stelde eerder projectontwikkelaar Unibail Rodamco al, de uitbater van het stadshart. Nu is die mening ook toegedaan aan DutchRE die de Martineztoren bij het station gaat exploiteren.

Manneken Pis is de ‘held’ die Brussel bekend maakt. Almere ontbeert zo’n publiekstrekker. Een museum wellicht?

Managing director Hugo van Woerden van DutchRE heeft, tijdens het haalbaarheidsonderzoek naar exploitatie van de Martineztoren, zich de afgelopen maanden flink georiënteerd op de ontwikkelingsmogelijkheden van Almere. Hij is erg enthousiast over de ontwikkelingskansen, zo vertelt hij in het juni-uitgave van Almere Zaken die in week 25 verschijnt. “Wij verbazen ons erover dat Almere niet meer publiek van buiten de stad trekt. Het heeft inmiddels een modern centrum met een winkelaanbod wat met bijvoorbeeld dat van Amstelveen concurreren kan en daarnaast is er een breed horeca aanbod. We stellen echter ook vast dat dit nog geen reden is voor mensen om een ‘dagje uit’ naar Almere te plannen. Let wel: Almere is straks de vijfde stad van ons land maar niemand associeert Almere met iets herkenbaars.”

Unibail

Eerder liet ook Eduard Helwig van Unibail Rodamco in het zakenmagazine weten dat Almere een ‘held’ nodig heeft om buitenstaanders te trekken. “Heb je het over Parijs, dan denk je direct aan de Eiffeltoren. Noem Brussel en je denkt aan Manneken Pis en Amsterdam heeft zijn vermaarde grachtengordel. “Maar waar denken mensen aan als ze ‘Almere’ horen?”, vraagt Helwig zich af. “Er zijn wel associaties, maar er is geen eenduidige, absolute ‘held’.”
Helwig ziet de Floriade in 2022 als mogelijkheid. “Dat is echt een unieke kans voor de stad om een held te creëren. De laatste succesvolle Floriade was in Rotterdam, die zat ook dicht op het centrum. Daar hebben ze de Euromast aan overgehouden. Dat is ook een held.”
WitchWorld heeft mogelijk ook de potentie, maar volgens Hugo van Woerden van DutchRE ligt dit themapark te ver van het centrum af. “Toeristen zullen vanaf die plek niet snel de stad intrekken. De A6 ligt er immers tussen. Als je toch in de auto zit, rij je even naar het Gooi of Amsterdam. Ons inziens moet er dus in het centrum van Almere een publiekstrekker komen.”

Idee

DutchRE heeft nog niet met Unibail Rodamco om tafel gezeten, maar heeft in eigen huis al een eerste idee ontwikkeld inclusief de financiering ervan. Van Woerden: ”Het is echter nu nog te vroeg daarover uit wijden. Er moet eerst een politiek draagvlak komen voor een dergelijke ontwikkeling. Wat ik wel kan zeggen is dat in het centrum van Almere een museale functie met internationale aantrekkingskracht tot dusver ontbreekt”.

Artikel geplaatst op: 20 juni 2017 – 16:05

 

 

http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1417611-almere-ontbeert-herkenbare-publiekstrekker