DDAMA AR-Kunsttour App: een kunstroute voor elke collectie, op elke locatie.
Kunst, die je meestal binnen ziet, nu ook in openbare ruimten buiten

Kader:
In Flevoland zijn vrijwel geen musea of galeries of zelfs oude gebouwen waar lokale kunstenaars hun werk kunnen presenteren. Er is wel interessante kunst in openbare ruimte.
Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) heeft een unieke app ontwikkeld, waarmee ‘kunst voor binnen’ met routes daarvoor een speciale plaats krijgt in openbare ruimten routes.

Op initiatief van DDAMA hebben studenten van Hogeschool Windesheim, Almere, begeleid door Hulmo Christiaansen, Jan Coenen en Christine van Stralen een kunsttour app ontwikkeld met kunstwerken in augmented reality
Het is een nieuw kanaal voor digitale presentatie van kunstuitingen tijdens een wandeling (fietstocht, boottocht etc.) in het landschap, beschikbaar over de hele wereld en speciaal ook in regio’s waar geen musea of theaters zijn. In iedere uithoek kunnen virtuele kunstwerken worden geplaatst die of alleen in die uithoek zichtbaar zijn of ook op iedere gewenste plek in de wereld.
Een Proof Of Concept of Betaversie is klaar, vooralsnog met enkel 2D stilstaand beeld. We willen bewegende beeld, audio en 3D objecten toevoegen in de toekomst. Fotograferen van het kunstwerk in het landschap met familie en vrienden kan al, het maken van een selfie nog niet.

Waarde voor kunstenaars:
• Kunstenaars kunnen hun kunst, landart, street art en andere grote plannen een virtuele werkelijkheid geven
• Nieuw kanaal stimuleert werken in een digitale presentatie aan een diverser publiek.
• Stimuleert en helpt kunstenaars de achterstand in multimedia in te halen
• Kunstenaars worden voorbereid op de AR brillen die binnen twee jaar gaat concurreren met de smartphone (Alfabeth (Google) en Meta (Facebook)
• Stimuleert cross sector combinaties, beeldende kunst en poëzie, theater en 3d objecten, cabaret en animatie, werk verbonden aan bepaalde plek etc. allemaal in het eigen landschap, de geboortegrond, of het vakantiestrand.
• Meerdere verdienmodellen kunnen ontstaan (link naar webwinkel van de kunstenaar of naar NFT bij ieder kunstwerk, sponsoren, routes in opdracht, leasen van een kopie van de app, donaties/betaling door gebruikers etc.) 

Waarde voor publiek/uitjes:
• Publiek komt op een inspirerende manier, die past in ons digitale tijdperk, in aanraking met nieuwe, soms lokale kunst
• Kunst wordt toegankelijker, je hoeft niet de drempel over om naar een museum te gaan. Je moet wel naar buiten
• Uitleg en achtergrondinformatie worden meegeleverd
• Een diverse publiek kan bediend worden
• Kunstwandeling is meer sociale activiteit, aantrekkelijk voor alle leeftijden
• Op stap met de DDAMA-APP blijkt fun om te doen, zeker met groepje

Waarde voor musea, galeries, theaters:
• Publiek krijgt nieuw kanaal voor tonen eigen kunst buiten de deur
• Met routes kan nieuw publiek gelokt worden: wie de route doet, wil ook binnen komen om de echte kunst te zien

Waarde voor dorp, stad en land:
• In ieder dorp/stad kunnen met weinig rompslomp en kosten kunstroutes worden uitgezet
• Het bestaande landschap en de omgeving worden met frisse ogen bekeken
• Gezond bewegen wordt gesimuleerd
De DDAMA kunsttour app overschrijdt grenzen, legt verbanden, verbindt mensen met cultuur en omgeving

Meedoen?
Op vrijdag 18 augustus 2023 organiseerde DDAMA met een groepje een test op de Esplanade in Almere. De groep werd steeds uitgelatener over de verrassende beelden die opdoemden, in de lucht zweefden: Deelnemer Marianne schreef op Instagram: ‘Zonder paddo’s zag ik ze zweven’..
De app is zonder kosten tot nu toe met alleen vrijwilligers en studenten ontwikkeld. Voor het professionaliseren van de DDAMA app zijn ICT-ers met ervaring in het ontwikkelen van apps welkom. Wie met kennis van marketing kan bijdragen is ook welkom.

Gebruik voor musea, galeries, kunstenaars, instellingen tegen geringe kosten in overleg

Mail: Info@DDAMA.eu

De illustraties in dit document zijn gemaakt met de testversie van de DDAMA Kunsttour App. De eerste testroute, met digitaal bewerkte schilderijen van Almeerder Jan Coenen is een knipoog naar de bewegwijzering van de ANWB waardoor de paddenstoel uitgroeide uit tot een nationaal bewegwijzeringsicoon.

Copyrights: DDAMA

Test DDAMA kunstroute app, 18.8.23, tijdens de kermis op de Esplanade, Almere

 

 

Test DDAMA kunstroute app, 18.8.23, Paddenstoelen op het Weerwater, Almere