DDAMA toont diversiteit in digitale kunst met eerste tentoonstelling

STAD CENTRUM – Met de tentoonstelling ‘Like Digital Art’ opent woensdag 5 oktober het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) haar deuren op de vijfde verdieping van het WTC Almere aan de P.J. Oudweg 4. Het museum is, totdat er meer geld beschikbaar is, de komende twee maanden elke woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur geopend.

“We zouden graag meer open zijn, maar daar is nu nog geen geld voor”, zegt initiatiefnemer Christine van Stralen. “Daarnaast moeten we, omdat we in een kantoorgebouw gevestigd zijn, rekening houden met kantoortijden. Dat is dus niet in de avond of in het weekend.”
Van Stralen is met haar team nu ruim een half jaar bezig met het opstarten van het museum. In eerste instantie wilde ze beginnen met een beurs, maar daar kreeg ze niet genoeg sponsors voor bij elkaar. “Fondsen als het VSB Fonds en het Mondriaan Fonds wilden wel het museum sponsoren, maar geen beurs. Omdat een beurs een commercieel aspect heeft. En daarnaast wilden we niet dat een andere stad aan de haal zou gaan met de primeur: het eerste digital art museum van Nederland. Dus konden we niet langer wachten.”
Volgens Van Stralen is digital art ‘een wereldwijd fenomeen’ waar steeds meer in gebeurt. “Alle vijftien kunstenaars die een bijdrage leveren aan deze eerste tentoonstelling zijn laaiend enthousiast over dit museum, ze vinden het echt nodig. Dit is een booming kunstvorm, er komt steeds meer op dit vlak. En kunstenaars zorgen voor nieuwe technieken, brengen innovatie in deze branche.”
Gevestigde musea in Nederland houden zich beperkt bezig met digitale kunst, zegt Van Stralen. “Ze doen er wat aan, maar in de marge. De beeldtaal van digitale kunst is anders dan wat ‘gewone’ musea gewend zijn. Wij willen laten zien wat er op het vlak van digitale kunst allemaal gemaakt wordt. Met de tentoonstelling willen we de diversiteit laten zien.”

Digitale viool

Met vijftien kunstenaars, waarvan drie Almeerse, geeft Like Digital Art een indruk van digital art. Zo heeft het DDAMA werk van de Studio Moniker, ‘Grey Movie’, mogen lenen van het Stedelijk Museum Amsterdam voor de tentoonstelling. Verder is er een ‘bespeelbare’ digitale viool te zien van Frank van der Horst en het kunstwerk ‘Kill your darlings’ van de kunstenaar Jeroen van Loon, die daarmee cyberpesten bespreekbaar wil maken. Akha Hulzebos toont een schilderij waarin augmented reality verwerkt is. Bezoekers kunnen met een app op de eigen mobiele telefoon bewegende onderdelen aan het schilderij toevoegen, vergelijkbaar met het spel Pokémon-Go. “De expositie is een statement voor het belang van digitale kunst in de huidige digitale wereld en een begin van wat moet uitgroeien tot een ‘Silicon Valley’ van de kunsten.”
De tentoonstelling ‘Like Digital Art’ opent woensdag 5 oktober om 14.00 uur, om 16.00 uur officieel door de kunstenaar Kees de Groot van Planet Art in Enschede. Daarna is het nog tot december elke woensdag van 14.00 tot 17.00 uur te zien in het WTC Almere. Entree is 10 euro voor volwassenen, 5 euro voor kinderen tot 16 jaar. Vooraf graag aanmelden via [email protected]

In: Almere Deze Week