Op de heropening van het Dutch Digital Art Museum Almere  (DDAMA) op de Traverse 10, Almere, werd zaterdag 3 februari 2018 voor het eerst de ‘Witte Raaf Award’ uitgereikt.

Deze Award werd uitgereikt aan:

–          Frank Langedijk, ontwerper

–          Johan van Stijn, beheerder Aluminiumkunst

–          Harry van Dorenmalen, ex directeur IBM

DDAMA heeft tot de instelling van deze award besloten, nadat zij haar activiteiten dankzij enkele ‘witte raven’ vanaf 2016 kon voortzetten.

Typisch voor ‘witte raven’ vinden wij mensen, die systemen durven omzeilen, hun nek uit durfden steken en aanpakken om DDAMA te voorzien van het meest essentiële, om te kunnen laten zien waar digitale kunst over gaat, en dat is huisvesting.

Begonnen in het WTC, moesten we daar per maart 2017 uit, omdat het gebouw verkocht werd. Frank Langedijk, de ontwerper, die zijn bureau in de Voetnoot heeft, vond, dat DDAMA niet verloren mocht gaan, omzeilde de tijdrovende procedure om in de Voetnoot gehuisvest te kunnen worden en nam de kritiek daarover op de koop toe. Het was ten slotte een noodsituatie en nood breekt wet. DDAMA, de overige gebruikers van de Voetnoot en het vastgoedbedrijf van de Gemeente Almere zijn wij dankbaar, dat wij in 2017 van de 1e verdieping gebruik mochten maken.

Die uitzetting ging ook weer snel. Het leek erop, dat het einde voor DDAMA in zicht was en in Almere Deze Week werd dan ook het einde aangekondigd. Dat was voor Johan van Stijn, de beheerder van Aluminiumkunst op de Traverse 10, Almere, een hotspot in het winkelcentrum, aanleiding om spontaan DDAMA een deel van zijn winkel aan te bieden. Besprekingen met vastgoedeigenaar en directie kwamen later wel. Wat een verrassing. We kunnen door op ons veelbelovende pad.

Harry van Dorenmalen verrichtte de heropeningshandeling op 3 februari 2018. Hij bezocht DDAMA zowel in het WTC als ook in de Voetnoot. Hij deed verschillende keren een goed woordje voor ons bij de Gemeente Almere en is voor DDAMA de eerste businessman, die voor DDAMA zijn nek uitsteekt. Dat is heel bijzonder, zo hebben wij de afgelopen 2 jaar van ons bestaan ervaren. Zowel ambtenaren als bedrijven zitten voorlopig nog op elkaar te wachten, zo komt hun houding op ons over.

Met de ‘Witte Raaf Award’ willen wij anderen stimuleren, in een tijd, waarin een keurslijf van systemen steeds meer ons handelen gaat bepalen, spontaniteit terug te hacken.

Systemen zijn goed om de mensheid van dienst te zijn, maar DDAMA zal u helpen er creatief mee om te gaan.