what’s up

DIGITAL ART NEWS

MuDA
Eerste museum voor digitale kunst permanent gesloten door Corona.

2 juli 2020

Het Museum of Digital Art in Zürich moet door de gevolgen van het coronavirus permanent de deuren sluiten.
Het eerste fysieke museum voor digitale kunst wordt permanent gesloten. Het gaat om het Museum of Digital Art in Zürich dat eind juli voor de laatste keer bezoekers toeliet.
In Zwitserland moesten musea vanaf maart tijdelijk dicht in verband met het coronavirus. Het Museum of Digital Art had enkel inkomsten door bezoeken en donaties, waardoor de reserves werden aangesproken. Toen de musea weer open gingen, bleven nog steeds veel mensen thuis.
Op de website van het museum schrijven oprichters Caroline Hirt en Christian Etter: “Digitale technologie heeft een grote impact op onze maatschappij en we zijn er van overtuigd dat een publieke, fysieke ruimte zoals het MuDA een cruciale rol kan spelen in het omgaan met deze veranderingen op een diverse en creatieve manier.” Het museum werd opgericht na een succesvolle Kickstarter-campagne.
Reactie DDAMA:
DDAMA is geschokt door dit bericht. DDAMA is, eveneens als het MUDA in Zürich, in 2016 geopend. Wanneer dat precies in 2016 was, weten we niet. DDAMA startte officieel op 5 oktober 2016, het eerste digital art museum in Nederland.
Het MUDA in Zürich was voor DDAMA een belangrijk voorbeeld en bron van inspiratie. Het was gevestigd in een betrekkelijk kleine ruimte, maar had een luxe Zwitserse uitstraling. Maar nog belangrijker: een interessante visie op digital art. Zo werkte men al met algoritmes als curator voor tentoonstellingen en bracht men digital art met futuristische visie.
Ik was er verschillende keren. Uit een gesprek bij mijn laatste bezoek bleek, dat men het financieel moeilijk had. Corona was dus blijkbaar de genadeslag.
Zo mag het met DDAMA niet gaan. In 2021 hoopt DDAMA op donaties, subsidies en inspirerende vormen van steun om als 2e digital art museum in Europa te kunnen professionaliseren.
Christine van Stralen