Door Hestia Ruben


STAD CENTRUM – “Bij het inrichten van onze nieuwe expositieruimte in de winkel van Aluminium Kunst hadden we al meer publiek dan al die tijd in gebouw De Voetnoot”, zegt Christine van Stralen. “Bij wijze van spreken dan. Maar deze plek in het winkelcentrum is echt een hotspot.”

Christine van Stralen: “Er is nog geen museum voor digitale kunst in Nederland en Almere zou daar iets mee moeten doen.

Initiatiefnemer van het naar eigen zeggen eerste museum in Nederland voor digitale kunst, Christine van Stralen, is blij. Nog maar in december luidde ze in deze krant een noodkreet omdat de gemeente de ruimte in De Voetnoot nodig had voor iets anders. Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) moest het pand verlaten. Ook ziet de gemeente vooralsnog niks in het verstrekken van subsidie aan het museum, waardoor DDAMA het zelf moet zien te rooien.
“Aluminium Kunst las het artikel in Almere DEZE WEEK en bood spontaan een plek aan in hun pand. Dat is geweldig. We hebben hier een enorme attentiewaarde”, zegt Van Stralen. De ruimte is kleiner dan in gebouw De Voetnoot, maar het museum heeft met schotten cabines gevormd voor de kunstobjecten van de expositie We Like Digital Art. “Het is wel wat te klein om ook te kunnen projecteren maar daarvoor verzinnen we nog wel een oplossing. We hebben twee grote ramen tot onze beschikking waar we met vier flatscreens kunstwerken naar buiten tonen.”
Volgens Christine van Stralen is digitale kunst heel belangrijk voor Almere. “Er is nog geen museum voor digitale kunst in Nederland en Almere zou daar iets mee moeten doen. Wij weten heel goed waar we mee bezig zijn; het is jammer dat de gemeente dat niet oppikt.”

‘On tour’

Het idee voor een ‘DDAMA on tour’ ligt er, ondanks de nieuwe locatie, nog steeds. “Dat willen we nog gaan uitvoeren. Op allerlei locaties in het centrum digitale kunst tonen. Dat is een apart project, concreet, waar we bij de gemeente wel subsidie voor kunnen aanvragen.”
Een eigen gebouw blijft een plan voor de toekomst. “We zijn natuurlijk hartstikke blij met deze wending en deze plek in het centrum. Maar een eigen museum is wel waar we naar streven. Deze locatie heeft belemmeringen. Het zou fijn zijn als we op termijn een eigen gebouw krijgen waar we kunnen uitpakken: met hoogte, waar we mooi kunnen projecteren en een beetje experimenteren. En natuurlijk in het centrum.”
Zaterdag 3 februari is de feestelijke officiële opening van DDAMA aan de Traverse 10 (schuin tegenover de Mediamarkt) van 16.00 tot 18.00 uur.

http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1446803-dutch-digital-art-museum-almere-heeft-nieuwe-plek-in-stadshart