DDAMA Educatie Foto

Welkom op de educatie pagina van het DDAMA, op deze pagina wil ik iets vertellen over generative art

Jos Winnubst

Generatieve kunst in processing

Processing is een opensource java software project tbv kunstenaars. Ga naar de website van processing. Je kan hier het programma of IDE (Integrated Development Environment) downloaden. Ga voor een kennismaking met processing naar de video tutorials van Daniel Shiffman.

Generatieve kunst is een vorm van kunst dat in het geheel of deels is gecreeerd met behulp van een autonoom systeem. Het autonome systeem is hier de computer die berekeningen uitvoert waardoor een kunstwerk een extra niet voorspelbare dimensie krijgt.

Het kunstwerk is, in mijn geval, een schets van geometrische vormen die de computer vanuit bepaalde draaipunten laat roteren en of in x of y richting verplaatst. Door veranderingen van draaipunten, snelheden, draairichting, vormpositie en bepaalde vormen gedurende een bepaalde tijd stil laten staan kunnen mooie structuren ontstaan.

Als voorbeeld hier onder twee afbeeldingen van een compositie van geometrische vormen. De eerste afbeelding is door de mens gecreeerd, De tweede afbeelding is het resultaat na  computer berekeningen van verandering van de draaipunten en verplaatsing van de vormen in x en y richting.

 

hier onder schetsen van 8 zeshoeken en een achthoek voor en na de computer berekeningen de rode puntjes zijn de draaipunten Door het veranderen van de positie van de draaipunten op de zeshoeken toont de computer een verrassend resultaat

 

Nu een voorbeeld van een creatie van pentomino vormen en trapeziums.  Welke van de twee afbeeldingen door de computer is gecreeërd laat zich raden.

 

Het lijkt er op dat de computer best creatief is, maar bedenk de computer voert alleen maar berekeningen uit. Naar mijn mening kan een computer niet creatief zijn gewoon omdat een computer geen ziel heeft.

Voor de geintesseerden hier wat informatie over de codeertechniek

Ik maak gebruik van object georienteerd programmeren (OOP). Van de vormen heb ik classes (bouwstenen) gemaakt, voor de bewegingen een superclass. Het lijkt mij leuk om een aantal workshops te organiseren, de deelnemer kan dan zelf iets creëren.

door gebruik te maken van de classes en superclass die op mijn website staan.

 

Vriendelijke groet

Jos Winnubst