Onderdak digitale kunst in centrum Almere

Almere – Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) heeft een nieuw onderkomen gevonden in een winkelpand aan de Traverse in het centrum van Almere. Vanaf zaterdag is iedereen welkom om te komen kijken.
,,We hebben nu, tijdens de opbouw, al meer aanloop gehad dan in al die maanden in De Voetnoot”, zegt Christine van Stralen, de initiatiefneemster van het museum, verheugd. Eind vorig jaar zat ze met de handen in het haar. Ondanks haar enthousiasme en groot geloof in het succes en de mogelijkheden van haar museum met digitale kunst, bleef financiering uit. De gehoopte subsidie van de gemeente Almere kwam niet, een mecenas werd niet gevonden en ook het gratis gebruik van de ruimte in De Voetnoot aan het Stadhuisplein hield per 1 januari van dit jaar op. ,,Gelukkig was de eigenaar van Aluminium Kunst, dat als een soort pop-up store in dit enorme pand aan de Traverse 10 is gevestigd, zo aardig om ons ruimte in zijn winkel aan te bieden. We kunnen hier bijna alle digitale kunst uit de tentoonstelling ’Like Digital Art’ kwijt”, aldus Van Stralen. Het onderkomen is dus tijdelijk, maar Van Stralen heeft goede hoop er wel voor langere tijd te zitten. De komende dagen wordt nog hard gewerkt aan de opbouw en presentatie. Van Stralen wil daarin een professionaliseringsslag maken. Geen papiertje met uitleg meer met plakband aan de muur geplakt, maar mooie belettering, ook op de ramen. En wie straks door het winkelcentrum loopt, krijgt ook zonder naar binnen te stappen al iets mee van digitale kunst. Voor de ramen zijn vier flatscreens opgesteld die filmpjes draaien.

De boer op

Van Stralen: ,,Ik ben heel blij met deze plek, vooral ook omdat het aansluit bij mijn idee om met digitale kunst de boer op te gaan en mensen er op straat kennis mee te laten maken. Ik ga dat nu uitwerken voor deze zomer. Misschien kunnen we iets doen tegelijk met het Strandfestival Zand
hier in Almere, eind augustus. Daar moet ik dan wel financiering voor vinden, want tot nu toe gaat alles uit eigen zak en dat houdt een keer op.”

Witte raven

Hoewel de deuren komende zaterdag open gaan voor het publiek, staat de officiële opening gepland op zaterdag 3 februari om 16.00 uur. Iedereen is welkom. De opening wordt verricht door Harry van Dorenmalen. Hij is onder andere lid van het Economic Board Amsterdam en voormalig voorzitter van Almere City Marketing. De Almeerder draagt het museum een warm hart toe en doet af en toe een goed woordje voor DDAMA bij de gemeente Almere, aldus Van Stralen. ,,Een initiatief als dit is afhankelijk van ’witte raven’ zoals hij en de eigenaar van Aluminium Kunst. Mensen die hun nek durven uit te steken. We gaan daarom bij de opening ook de eerste Witte Raven Award uitreiken.” ,,En dan zijn we ook nog in gesprek met Beeld en Geluid in Hilversum om te kijken of we bij bepaalde evenementen kunnen samenwerken. Niets is zeker”, benadrukt Van Stralen, ,,maar voor ons is Beeld en Geluid een hele leuke en spannende partner.” DDAMA is vanaf 20 januari open van donderdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en gevestigd aan de Traverse 10 in Almere.

In: De Gooi- en Eemlander