2016 09 28 christine vn stralen in ddama

Christine van Stralen bij het augmented reality-schilderij van Akha Hulzebos. – Foto: Almere Vandaag

Almere – Op de vijfde verdieping van WTC Almere wordt woensdag 5 oktober de expositie Like Digital Art geopend. ,,Dit is tevens de bescheiden opening van het Dutch Digital Art Museum Almere, kortweg DDAMA”, vertelt initiatiefneemster Christine van Stralen van het Bureau Kunstprojecten.

,,Het is het eerste museum voor digital art in Nederland en het tweede in Europa”, vervolgt Van Stralen, die in april dit jaar haar plannen presenteerde. ,,De gemeente en het Almeerse bedrijfsleven zijn heel enthousiast over het idee, maar we kregen toch de indruk dat we eerst wat moesten laten zien om nog meer reuring te krijgen. Daarom gaan we gewoon van start. We beginnen klein, volgens het groeimodel. De vijfde etage die wij ter beschikking hebben in het WTC heeft nog volop ruimte voor uitbreiding.”

Van Stralen vindt dat Almere het verdient om een kunstmuseum te hebben. ,,En digitale kunst past bij uitstek bij onze jonge stad. De wereld van digital is art is bovendien grenzeloos en de mogelijkheden zijn eindeloos”, vertelt Van Stralen, terwijl zij een rondleiding geeft langs de verschillende kunstprojecten die momenteel worden geïnstalleerd. Zij wijst naar een grote schildering van een plein in Barcelona op een van de wanden. ,,Dit lijkt een gewoon schilderij, maar deze kunstenares, Akha Hulzebos, werkt met augmented reality. Met een app op je mobieltje breng je dit kunstwerk tot leven.” Van Stralen demonstreert hoe er opeens een poesje verschijnt in de boom en er een hondje voorbij wandelt.

Digitale collages
In de expositieruimte is de Almeerse kunstenaar Jan Coenen ook druk bezig met het installeren van zijn werken. ,,Ik ben van oorsprong gewoon beeldend kunstenaar, maar ik ben ook al jaren bezig met digital art”, vertelt hij. ,,Ik ben ICT-architect en heb er zodoende de nodige affiniteit mee. Digital art biedt veel meer mogelijkheden, omdat je niet beperkt wordt door materialen die je moet kopen of de ruimte die je hebt in je atelier.” Coenen toont op de vijfde etage van het WTC onder meer verschillende digitale kunstcollages. ,,Die maak ik veel. Ik plaats er ook iedere dag een op Instagram.”

Leibniz Project en Grey Movie
Almeerder Rins Boschma heeft speciaal voor deze expositie een Leibniz Project gemaakt. ,,Dit in verband met het 300ste sterfjaar van Gottfried Leibniz, de bedenker van het binaire getalstelsel met de cijfers 0 en 1”, vertelt Van Stralen. Verder is werk te zien van Frank van der Horst, Eddie D, Frederik van Schagen, Martin Boverhof, Vion Pansiyue, Ruben van Klaveren, Kees de Groot en Jeroen van Loon. ,,Ook zijn we heel trots dat we de Grey Movie van Studio Moniker, die deel uitmaakt van de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, mogen tonen”, zegt Van Stralen, wijzend naar de bewegende projectie op een grote witte muur.

2017-08-21-ddama

Met beperkte middelen wordt deze eerste expositie van Dutch Digital Art Museum ingericht. ,,Veel materialen, waaronder flatscreens en beamers, hebben we gekregen van Almeerse bedrijven. Verder krijgen we de nodige hulp van de Almeerse Hackerspace, die ook hun intrek heeft genomen op de vijfde etage van het WTC.” Een hackerspace is een ruimte waar mensen met interesse in ict, technologie en digitale kunst elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. ,,Zij moesten weg uit hun onderkomen in De Voetnoot en wij zien hier veel mogelijkheden tot samenwerking”, aldus Van Stralen.

De expositie Like Digital Art wordt woensdag 5 oktober, vanaf 14.00 uur, geopend en is daarna elke woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen op de vijfde verdieping van WTC Almere. ,,We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die ons willen ondersteunen, bijvoorbeeld als suppoost op de woensdag. En als bedrijven willen aanhaken zijn die ook meer dan welkom”, besluit van Stralen.

Kijk voor meer informatie over Dutch Digital Art Museum Almere op  https://ddama.eu.

2016 09 28 jan coenen in wtc gebouw

Kunstenaar Jan Coenen is bezig met het installeren van zijn werken. (Foto’s: Almere Vandaag)

http://almerevandaag.nl/openingsexpositie-digital-art-museum-almere/