14 april 2016  Door Petra Onderwater,   Dichtbijredacteur

ALMERE – Op de vijfde verdieping van het WTC en andere geschikte locaties in Almere wordt op 13, 14, 15 en 16 oktober de eerste digitale kunstbeurs van Nederland gehouden. De Dutch Digital Art Fair Almere (DDAFA) is een initiatief van het Bureau voor Kunstprojecten Almere.

,,Deze digitale kunstbeurs is een opstap naar de realisatie van een Dutch Digital Art Museum Almere”, vertelt Christine van Stralen van het Bureau voor Kunstprojecten. ,,Almere heeft al jaren geen museum meer, dat kan eigenlijk niet. Digital art sluit goed aan bij de jonge bevolking van Almere, maar is ook goed voor Smart City, de ICT-bedrijven in Almere en de creatieve industrie.” De  DDAFA moet een verdien- en ervaringsmodel worden voor het Digital Art Museum. In de aanloop naar de beurs in oktober worden meerdere digitale kunstprojecten uitgevoerd om de bewoners van Almere kennis te laten maken met deze kunstvorm.

Grenzeloos
,,De wereld van digital art is grenzeloos en de mogelijkheden zijn eindeloos. Kunstenaars hebben altijd al de grenzen afgetast en dat doen zij ook op ICT-gebied. Zo ontstaan fascinerende, schitterende kunstvormen”, vervolgt Van Stralen. ,,De digitale kunstbeurs in Almere is de gelegenheid en de plek om die enorme stroming aan digital art potentie een podium te bieden en in contact te brengen met musea, kunstgroepen en organisatie in de wereld.”

Bij digital art zijn verkoopaspecten volgens Van Stralen veelal anders dan bij kunstwerken als schilderijen en sculpturen. ,,De kunstbeurs is er onder andere op gericht om de mogelijkheden van de verkoopbaarheid duidelijk te maken”, vertelt zij. ,,Verder worden  gerenommeerde ICT-bedrijven verbonden aan digital art kunstenaars om vernieuwende productontwikkelingen in gang te zetten. Resultaten van deze samenwerkingsverbanden worden op de beurs gepresenteerd.” Diverse curatoren, kunstenaars en kunstinstellingen stellen in samenwerking met het Bureau voor Kunstprojecten en de DDAFA Foundation een programma op voor de kunstbeurs in oktober. Dat programma wordt in mei bekendgemaakt.

Investering Cultuurfonds
Het Cultuurfonds Almere heeft een startbedrag beschikbaar gesteld voor DDAFA. ,,Tot eind juni hebben we de tijd om de financiële haalbaarheid van een digitale kunstbeurs te onderzoeken”, aldus Van Stralen. Het WTC Almere stelt in 2016 gratis de vijfde verdieping beschikbaar voor dit doel.

Het Cultuurfonds Almere heeft een projectinvestering gedaan om in eerste instantie de DDAFA van de grond te krijgen. ,,Tot eind juni hebben we de tijd om de financiële haalbaarheid van een digitale kunstbeurs te onderzoeken”, aldus Van Stralen. Het WTC Almere stelt in 2016 gratis de vijfde verdieping beschikbaar voor dit doel.

Voordracht
Belangstellenden zijn woensdag 20 april tussen 17.00 en 19.00 uur welkom op de vijfde etage in WTC Almere voor een voordracht over digital art door een van de curatoren, Kees de Groot van Planet Art, en uitleg van de plannen voor DDAFA en DDAMA door  Christine van Stralen van het Bureau voor Kunstprojekten. Toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden via info@kunstprojekten.nl.

http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/4242082/plannen-voor-dutch-digital-art-museum-in-almere.aspx