Paul van Kempen – Serious NFT Newsletter 07
De laatste berichten en geluiden over NFTs zijn vaak van trant of de NFT markt zal instorten en slechts een bubbel is. Er worden vergelijkingen gemaakt met de crypto-munten, die in de regel flink fluctueren in koers en waarmee stevig gespeculeerd wordt. De NFT art markt is echter toch van een ander kaliber. Kunst is als belegging veel minder link dan de bitcoin. Het is wel de vraag wat sommige NFTs moeten betekenen. Een eerste tweet van de oprichter van Twitter, een Youtube video van een bijtende baby of een meme van de Dogecoin. Het is de vraag wat we daarmee aanmoeten als NFT. Om daar nou miljoenen voor neer te tellen….
Wanneer wordt het dan wel interessant? Het kan absoluut leuk worden om te investeren in opkomend talent. NFT werkt in de kunstwereld als een verfrissende democratiserende wervelwind. Neem nou bijvoorbeeld deze artieste uit Dubai die haar stem gebruikt om digitale kunstwerken te maken, zie
Dat is zeker revolutionair te noemen… Het is een mooi verhaal, tevens…
Een ander iets wat nogal belangrijk is om te weten of de NFT wel van de kunstenaar origineel is. Een app die dat wil oplossen is ´SketchAR´. In onderstaand artikel wordt uitgelegd hoe met de app direct een NFT aangemaakt kan worden.. Ze garanderen dat het origineel van de kunstenaar is, zie
Oke. Dat was het nieuws weer voor deze Newsletter. Mijn naam is Paul van Kempen, aka Serious Smile en mijn NFTs zijn te koop via
https://opensea.io/collection/serious-h00mans-smile
Ze zijn nu nog redelijk goedkoop! Haha! ⭕
Anyway, enjoy the trip!
Tentoonstelling ‘Open Source Mentality’ bij Dutch Digital Art Museum Almere
27 mei 2021 08:00
DDAMA heeft niet stilgezeten tijdens lockdown
STAD – Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) hoopt binnenkort weer bezoekers te mogen ontvangen. “We kijken ernaar uit na die gedwongen ‘winterslaap’. Maar er is niet geslapen hoor, er is enorm veel gebeurd”, aldus directeur en oprichter Christine van Stralen.
Zo is er de nieuwe expositie ‘Open Source Mentality’ vorig jaar in coronatijd opgezet, die vanwege de maatregelen maar door heel weinig mensen kon worden bezocht. “Deze expositie gaat over een totaal andere mindset in de kunstgeschiedenis, namelijk van individuele kunst naar delen en samenwerken”, vertelt Van Stralen. Naar verwachting is de expositie vanaf vrijdag 4 juni elke vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur te zien, met inachtneming van de coronamaatregelen.
Educatieve projecten
Verder lopen lopen momenteel twee educatieve projecten die aan deze expositie gekoppeld zijn. Een van die projecten is voor de organisatie ‘In de Wolken’, een naschoolse ICT cursus op de woensdagmiddag. “Samen met de kunstenaar Martin Boverhof, onze Open Source specialist Jos Winnubst, onze technische man en ontwerper Bob Jansen en ikzelf geven we een cursus Processing, waarbij de opdracht is om te komen tot een urban screen aan het eind van de cursus.”
Ook loopt er een samenwerkingsproject met Hogeschool Windesheim in Almere voor een nieuwe module Design Thinking. “Ons museum heeft daarbij de opdracht gegeven om een concept op te stellen voor een platform voor Open Source in relatie tot digital art. Dit doen wij samen met docenten van Windesheim”, vertelt Van Stralen.
Museumrondleiders gezocht
Om straks weer bezoekers te kunnen ontvangen in het DDAMA, zijn ook weer nieuwe rondleiders nodig. Op zaterdag 30 mei is er om 14.00 uur een gratis cursus ‘museumrondleider digital art’ met de bedoeling rondleiders te werven voor DDAMA. Meer informatie op www.ddama.eu
De expositie ‘Open Source Mentality’ is straks weer te bezoeken in het DDAMA. (Foto: Almere DEZE WEEK)
DDAMA en studenten Windesheim ontwikkelen museum-app
do 24 aug., 10:31 Algemeen
ALMERE – Het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA) heeft samen met studenten van Windesheim Flevoland een museum-app ontwikkeld voor virtuele kunstroutes. Almere DEZE WEEK deed vorige week mee aan testroute door Almere Centrum.
Door Petra Onderwater
“Het is een soort Pokémon Go, maar dan met kunst en zonder puntenscores”, vertelt Christine van Stralen, directeur van het DDAMA. “We testen nu een aantal routes met analoge kunst die digitaal is verwerkt.” Gewapend met onze mobieltjes lopen we vanuit de pop up-locatie van het DDAMA aan de Citadel het centrum van Almere in. Turend door onze schermpjes speuren we het Belfortplein af. Enthousiaste kreten klinken wanneer een groot zwevend kunstwerk wordt gespot. Twee elegant dansende paddenstoelfiguren zweven door de lucht. Via de app kunnen foto’s worden gemaakt van de aangetroffen objecten, zodat we kunnen vastleggen wat we hebben gezien.
Kunst toegankelijker maken
De paddenstoelenkunstwerken in deze virtuele kunstroute zijn gemaakt door de Almeerse kunstenaar Jan Coenen, die nauw betrokken is het bij het DDAMA. “Er zijn in Almere en Flevoland maar weinig plekken waar kunstenaars hun werk kunnen exposeren en waar je als toeschouwer van kunst kunt genieten. Deze app biedt kunstenaars de mogelijkheid hun werken toegankelijker te maken voor het publiek”, vertelt Coenen. “De app werkt op basis van GPS. Dat betekent dat DDAMA niet alleen in Almere of Flevoland, maar over de hele wereld kunstroutes kan uitzetten.”
Betovering
Coenen maakt tekeningen, schildert en maakt sinds begin jaren negentig digitale kunst. “In 2021 heb ik mijn werkterrein uitgebreid naar virtual reality. Als je een virtuele wereld betreedt, kun je worden overvallen door de betovering die je even de echte wereld doet vergeten.” Zijn veelal surrealistische werken tonen vaak een fascinatie voor armen, handen, benen en voeten. En paddenstoelen. “De schoonheid en kwetsbaarheid van de paddenstoelen, het kortstondig veelal groepsgewijs opduiken in de herfst in een omgeving van verval, is een metafoor voor de mens op aarde. Keuvelend in groepjes, in elkaar verstrengeld of dansend, elkaar afstotend of aantrekkend.” Boven de kermis op de Esplanade zien we een hele kluwen van in elkaar verstrengelde paddenstoelen met armen en benen in plaats van een steel. Over het Weerwater loopt een bont gekleurde paddenstoelenmeute en weer terug op het Belfort zien we drie vliegenzwamdames in elegante jurken.
Verder ontwikkelen
Hulmo Chirstiaanse, vrijwillig ICT’er en de nieuwe voorzitter bij DDAMA, begeleidde de Windesheimstudenten bij het maken van de app. Vooralsnog is de app alleen geschikt voor bepaalde Android telefoons. Hij is kosteloos te downloaden in Playstore. “De app wordt nog verder ontwikkeld en verbeterd. Je kunt allerlei routes bedenken met verschillende kunstenaars of verschillende thema’s. Daar gaan we nog verder over brainstormen.”
Over DDAMA
DDAMA is in 2016 van start gegaan in WTC Almere en heeft sindsdien diverse onderkomens gehad. “Onze locatie aan de Citadel moeten we binnenkort helaas ook verlaten”, zegt directeur Christine van Stralen. “Toch is het ons al zeven jaar lang gelukt om een interessant en vooruitstrevend museum overeind te houden met een relatief zeer laag budget.” Meer informatie: https://ddama.eu