ALMERE • Zondag 15 september 2019 | 19:32

Als het aan de provincie Flevoland en de gemeente Almere ligt, komt in de stad een museum met internationale allure. Dat schrijft de gemeente in een onderzoeksrapport. In het museum moet ruimte zijn voor ‘Tomorrow Art’. Dat is actuele multimediale kunst.

“Kunst en cultuur zijn heel belangrijk voor iedereen,” zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. In de grootste stad van Flevoland is nog geen museum met internationale status. Dat moet van Rijsberman veranderen. “Ook in Almere is het nodig dat je je voorzieningen op niveau hebt.”

Groter dan Stedelijk
In het plan van de gemeente en de provincie moet het museum groter worden dan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het Amsterdamse museum wordt gezien als springplank om in contact te komen met andere grote internationale musea. De provincie wil kunst uit andere musea gaan tentoonstellen in Almere. Inmiddels is er contact geweest met het Tate Modern in Londen en Palais de Tokyo in Parijs.

Volgens gedeputeerde Rijsberman staat het Tate Modern positief tegenover samenwerking met het nieuwe museum in Almere. De eerste gesprekken zijn inmiddels gevoerd. “Dat leidt nog niet naar ‘hier heb je een mooi cadeau van ons’, maar het is wel een hele goede partner om mee samen te werken,” aldus Rijsberman.

Locatie zoeken
Waar het museum komt, weet de provincie nog niet. Samen met de gemeente Almere wordt nog gekeken naar de meest geschikte locatie. “Het moet op een plek zijn waar mensen het goed kunnen zien en het moet het een beetje spectaculaire architectuur hebben.” Daarnaast moet volgens Rijsberman ook een treinstation in de buurt zijn.

De plannen voor het museum worden nu concreter uitgewerkt. De gedeputeerde hoopt dat in 2024 of in 2025 kan worden begonnen met de bouw.

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/174167/provincie-wil-museum-met-internationale-allure